Om Hipponews

Vårt avelsmål och våra krav på fölstona

Stall Hipponews föder upp hästar i mycket liten skala med något eller några föl om året. Vi har som målsättning att föda upp hållbara tävlingshästar med trevligt lätthanterligt temperament och kapacitet för de allra högsta klasserna.

Vårt huvudsakliga avelsmål är dressyr och gångartshästar men vi har även haft och har fölston för hoppavel och travsport.

Vi väljer ston för avel  mycket noga och de måste ha en mycket bra härstamning med prestationer både på fäderne och möderne för att bli aktuella för avel hos oss. De skall dessutom själva ha presterat bra på tävlingsbanor, unghästtest eller visat stor talang. Vi kräver också att stona skall ha ett trevligt temperament, ändamålsenlig exteriör samt bra hållbar-och ridbarhet. 


Utan bra ston är den genetiska vägen till framgång för smal och krokig.

Aquila f 2002 e. Quite Easy 958 u. MInt 23 408 u. Magini 695 uu. Korint uue Krocket 651 - Urbino 430 - Unikum 429 - Sombrero 411 - Biarritz 294 - Sorrento 231. Uppf Hipponews KB/Christina Olsson, Gäddvik, Alfta 14:e placerad i Swede Horse Rikschampionat för 4:a åriga gångartshästar. Finalist som femåring och 25 plac, 11:e plats Scandinavian Open för 6:åringar, 12:e plats 7:års championat på Falsterbo. Vinster till och med Prix St George och startat till och med Intermediär I och SB:1. Aquila i Falsterbo 7års championat 2009

Naturlig uppväxt och miljö

Våra unghästar och ston får röra sig i stora kuperade hagar och vistas utomhus och lösdrift i mesta möjliga mån. Grovfodret är grunden i foderstaterna och vi är mycket noga med grovfodrets kvalitet och hantering och skördar det själva. Grovfodret analyseras.

Även i snö på vintertid är våra hästar ute och de trivs mycket bra i vita drivor.


Utan bra miljö i form av mat, motion och skötsel, inga sunda hästar
Ariel e. Rubinrot, Adelaide e. Don Primero och Aquarell e. Quaterback kikar fram över snödrivor från lösdriften.

Både sport och avel

De ston som gör bra resultat i unghästtester eller visat stor talang, betäcker vi redan som treåringar innan de sen får gå till sporten för att meritera sig ytterligare. På så sätt får bra ston ett föl tidigt i förhoppning om att nyttja både den genetiska och sportsliga kapaciteten hos stoet optimalt. 

Hingstmaterialet söker vi efter noga i många länder med ambitionen att de ska lyckas passa varje enskilt sto på ett så bra sätt som möjligt.


Både avel och sport i kombination är vår målsättning.

Aquarell f 2008 e. Quaterback u. Ariel ue. Rubinrot uu. Dame Fortune- Donnerhall - Ibikus DH 261 - Manolete xx. 8,8,8,8,9,8=49p och segrare i Gävleborgs championat för gångartsföl. Deltagit i Riksföl. Diplom på treårstest i gångarter. 2:a placerad i Kungakannan, Riksutställning för treåriga gångartsston. Diplom på Kvalitetsbedömning och tävlat med placeringar till och med St George. Betäckt som treåring och mor till Astoria. Modern till Aquarell Ariel betäcktes som treåring.

| Svar

Senaste kommentarer